查看: 31536|回復: 83
打印 上一主題 下一主題
收起左側

開不到機,求高手指教

今日,打打下機,電腦無啦啦輕左
跟住我咪重新開機

但開不到,只出現以下這句英文

Reboot and Select proper Boot device
or Insert Boot Media in selected Boot device and press a kay

有冇人幫到我牙!?
回復

HDD甩咗Cable或者死咗(多為後者)
Install Ubuntu/Fedora (DVD) 再看detect到Win or Etc
回復 支持 反對

樓上正解
部腦讀唔到你HDD d野
一係條線問題
一係隻HDD問題
回復 支持 反對

HDD甩咗Cable或者死咗(多為後者)
Install Ubuntu/Fedora (DVD) 再看detect到Win or Etc
hixyz111 發表於 3-9-2011 18:49

其實唔太明

咁係咪要買過個新HDD
回復 支持 反對

其實唔太明

咁係咪要買過個新HDD
鋒... 發表於 3-9-2011 20:08

唔係=.=你重插條線試試先,唔得既話睇下有冇多線試..
真係唔得就拎去代理吧=.=不過DATA會全部冇哂~
回復 支持 反對

唔係=.=你重插條線試試先,唔得既話睇下有冇多線試..
真係唔得就拎去代理吧=.=不過DATA會全部冇哂~ ...
s15ooooo 發表於 3-9-2011 21:17

重插過都唔得

等我搵過第二條試下先,係唔係橙色連住底板果條?
回復 支持 反對

重插過都唔得

等我搵過第二條試下先,係唔係橙色連住底板果?
鋒... 發表於 3-9-2011 21:31

橙色=_=???HDD線=_=???
如果係的話插返落去咪得0,0""HDD個頭扁扁地..有少少似IPHONE條差電線(真係得少少,插果到扁過IPHONE差電線個頭)0,0不過個頭全黑的..
線的話乜色就唔清楚LU=,=我果條冇記錯係藍色膠包住的Orz...(懶得打開個機箱睇..上哂螺絲=.=""")

話說有兩條的0 0等等我搵張圖比你睇下先..
回復 支持 反對

橙色=_=???HDD線=_=???
如果係的話插返落去咪得0,0""HDD個頭扁扁地..有少少似IPHONE條差電線(真係得少少, ...
s15ooooo 發表於 3-9-2011 21:38

橙色格離果條?

我果條好似連住風扇嫁喎
回復 支持 反對

橙色格離果條?

我果條好似連住風扇嫁喎
鋒... 發表於 3-9-2011 21:43

對對!!有兩條的!!我驚你搞錯!!!
話說果條唔係紅色咩Orz...(不過我果條個FD比我果陣係藍的0,0v原本條紅色唔小心比隻貓咬左LU~)

回復 支持 反對

對對!!有兩條的!!我驚你搞錯!!!
話說果條唔係紅色咩Orz...(不過我果條個FD比我果陣係藍的0,0v原本條紅色唔 ...
s15ooooo 發表於 3-9-2011 21:45

咁現在係咪整紅色(我覺是紅橙色)格離果條?
回復 支持 反對